Yayla ve Yörük Kültürü

Isparta Soküm Tespitleri
Yörük Yaşamı
Yörük Yaşamı

Yerleşik hayata geçmeden önce konar-göçer hayatı yaşayan Türkler için yayla, çadır ve küçükbaş hayvan yaşamlarının en önemli unsurlarından birisidir. Yaylalar, yaşamak için herhangi bir yer olmasının dışında konar göçer yaşayan Türklerin doğumdan ölüme kadar ihtiyacını karşılayan yurdu haline gelmiştir.

Yaylalara Göç
Yaylalara Göç

Önceleri göç develerle yapılır, bunun için de bazı hazırlıklar gerçekleştirilirdi. Havut denilen deve semeri hazırlanır, üzerine aşırtma denilen keçeden örtü örtülürdü. Yurda çıkacak tüm eşyalar dokuma çuvallara konur ve devenin üzerine (yüklenip bağlanır) çatılırdı. Develer birbirine önlü arkalı tek sıra halinde bağlanır,

Yörüklerde Yeme – İçme Kültürü
Yörüklerde Yeme – İçme Kültürü

Yayla hayatında yörükler koyun, keçi gibi hayvanların etinden, sütünden, yününden, kılından, boynuzundan, ve derisinden faydalanmışlardır. Bunların başlıcaları yoğurt, peynir, ağaz, terayağı, dolaz, ve tuluktur. Yörüklerin geçmişten günümüze en önemli miraslarından birisi olan sütten yapılan yoğurt,

Barınma
Barınma

Isparta yaylalarına göçen yörükler de aile genişliğine göre çadır boyu ve direk sayısını belirleyerek çadır kurarlardı. Çadır çam ya da ardıç ağacından yapılan üç, beş veya yedi ana direkten oluşurdu. Isparta’da Sarıkeçili yörükleri çadırlarının beş direkli olmasının nedenini İslamın beş şartına bağlamışlardır.

Hayvancılık
Hayvancılık

Yörüklerin geçim kaynağı tamamıyla hayvancılığa dayanmaktadır. Isparta ve çevresinde halen küçük baş hayvancılık devam etmektedir. Koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanların kurbanlık olarak beslenmesinin yanısıra sağılan sütünden ve yününden de gelir elde edilir. Yörüklerin hayvan bakımı,

Biz Neredeyiz?
Google Harita