Yeme İçme Kültürü

Isparta Soküm Tespitleri
Aşure Yapımı

Yalnızca Isparta'ya özgü kültürel öğe olmadığı bilinen, Anadolu topraklarının binlerce yıllık tarihinde kıtlık ve savaş zamanlarında birlik ve beraberliği temsil eden Aşure, her yıl Haziran ayının son haftası ya da Temmuz ayının ilk haftası yaza girmeden yapılmakta...

Çakal Helvası

Isparta’ya özgü olduğu bilinen “Çakal Helvası”nın yapımında genevir (kenevir) tohumu, haşhaş tohumu, pekmez gibi bölgesel nitelikli malzemeler kullanılmaktadır. Helvanın yapımı için özellikle kış ayları tercih edilir

Kabune Pilavı (Isparta Düğün Pilavı)

Kabune adının hikâyesi şu şekilde aktarılmaktadır: Eski zamanlarda aynı evde yaşayan bir gelin ve kaynana işle uğraşırken zamanın geçtiğini fark etmezler. Ancak zaman öyle geçmiştir ki eve yemeğe gelecek olan eşe, kayınpedere yedirecekleri bir tas yemek yoktur.

İrmik Helvası

İrmik helvası ülkemizin her yerinde olduğu gibi Isparta’da doğum, düğün, ölüm gibi özel gün, yas ve kutlamalarda mutlaka pişirilen bir tatlı olan irmik helvasının pişirmedeki püf noktaları, malzeme ve ölçüleri, pişirilme sekli, şerbetinin hazırlanması konusunda bilgiler alınmış

Isparta Fırın Kebabı

Kebabın diğer yöre kebaplarından farkı pişirilme şekli ve pişirildiği fırındır. Yöresel ismi “Isparta Fırın Kebabı” olan bu kebap, ateşin etrafına et dizilerek fırın içinde pişirilir. Fırın kubbe şeklinde olduğu için yanan gaz yukarı çıkar, temiz hava alttan gelir ateşin sıcaklığı tüm kubbe içinde döner

Yufka Ekmeği

İlçede ekmek yapımı için kadınlar bir araya gelerek ihtiyacı olanın ekmeği birlikte yaparlar. Ekmeğin açılması, saçta pişirilmesi için en az iki kişi gerektiğinden, genellikle bir kişinin evinde toplanıp sırayla yufka yapılır ve buna “ödünç” adı verilir. Görev dağılımında işi yapanın becerisine göre bir dağılım yapılır,

--%>